Juiceverket

Jag är så glad att det finns ett Juiceverk i ”nästan” varje stadsdel i Stockholm. Det är lätt att rycka en gröning när man är sugen. Här svänger den vana juicetendern ihop tre friska gröna juicer gjorda på palsternacka, spenat, äpple, mynta, fänkål och lite ingefära för extra sting. Så god! Mamma och pappa gillade också. 

IMG_6169 IMG_6175 IMG_6178 IMG_6180




Hälsokick utlottning!

Pssst! idag släpper jag en bok i Sverige. Helt galet, jag vet! Den heter ”Hälsokick” och där delar jag med mig smarriga och nyttiga smoothies, läskande juicer, elixir, goda frukostalternativ och lite gött man kan göra med kokosnötter. Här använder jag råvaror från det gröna sköna växtriket samt superfoods som ger mycket näring. Sådant som vi mår så bra av. ”Let’s make the rest of your life, the best of your life”. Det ska vara roligt och enkelt att vara nyttig, YES!

 Hälsokick! – Smoothies, juicer och snacks att må bra av (Nordstedts). Vi lottar ut 5 exemplar av boken, värde ca 170 kr/st. För att vara med och tävla läs mer här »

Halsokick_Omslag_OKFullSize

 Vi plåtade boken på platser som jag verkligen gillar och besöker så ofta jag kan.  Exempelvis på en beach i Santa Barbara och i det underbara vindistriktet på andra sidan bergen. Där kryllar det av härliga bondgårdar, grönkålsfält och urgulliga ”roadstands” med frukt och grönt. Hippie- och rawfood haket ”Topanga fresh market” fick sig också ett besök samt ett par andra hidden gems uppe i Malibus berg.

Unknown-9

I Malibu fick vi låna lilla ranch köket ute på fantastiska One Gun Ranch som är en biodynamisk farm. Ranchen ligger högt beläget bland kringelikrokvägarna ovanför beachen med en utsikt som kan få vem som helst att börja tjura… av lycka.

Unknown-8

 Foto: Susanne Kindt


En bra start!

Hej alla fina läsare! Jag heter Marita Karlson och har fått äran att gästblogga här på Femina i sommar. När detta publiceras sitter jag på ett plan på väg hem till Sverige. Jag hoppas på många varma kvällar tillsammans med familj och vänner.

Här på bloggen tänkte jag dela med mig av smarriga smoothies, juicer och annan god hälsomat. Det blir också L.A tips och bitar från min vardag vilket betyder, beach, hikes, berg, Malibu, Venice, Santa Barbara och en och annan juicebar förstås.

Har det blivit lite för mycket av det goda? Känner du att du skulle behöva lite tips att komma tillbaka till de sunda vanorna igen? Här är mina tips!

Marita på matmarknad i Los Angeles

Bunkra upp: Spendera en timme på söndagen och bunkra upp med färgglad färsk frukt och grönt, bär och örter. Eller plocka direkt ut trädgårdslandet, om du har något. Köp hem quinoa och chiafrön och gör en näringsrik gröt. Quinoagröt kan man koka mycket utav och förvara i kylen och sen bara värma upp till frukost och tillsätta lite kall nötmjölk och färska bär. Chiafröna kan du använda till att göra goda puddingar med som står sig några dagar i kyl. Puddingen blir en god, näringsrik dessert och är perfekt att ta några skedar av när man är lite småsugen.

Näringsrika smoothies: Att dricka smoothies är ett fantastiskt sätt att få i sig mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och klorofyll på en och samma gång. I mixern bryts cellväggarna i grönsaken ner och frigör mer näringsämnen som snabbare tas upp av kroppens celler. Att dricka fiberrika smoothies håller dig också mätt och ger energi till både kropp och knopp. Gott är det ju också såklart.

Gröna droppar: Jag brukar pressa juice två-tre gånger i veckan.

Gröna droppar: Jag brukar pressa juice två-tre gånger i veckan. Då gör jag ganska mycket och förvarar i glasflaskor i kylen, det står sig bra i kylen ett par dar.

 Sallad på burk:

Sallad på burk: Ett bra trick för att hålla en sallad god och krispig under hela veckan är att göra portioner och förvara dem i glasburkar med lock i kylen. Gör salladen proteinrik och marig med quinoa. Förvara eventuell dressing på sidan. Jag tycker om att pressa citron över eller att snabbt svänga ihop en miso dressing.

Recept på miso dressing

4 1/2 msk misopasta

4 1/2 msk rå honung

3 msk ris- eller vitvinsvinäger

3 msk senap

Blanda alla ingredienserna väl i en skål och förvara i glasburk med lock i kylen och använd till sallader.

Smarta snacks: Ett smart sätt att alltid ha näringsrika snacks tillgängligt är att skölja och hacka upp färska grönsaker på söndagen och sedan förvara i en glasburk med lock. Supergott att till exempel dippa mandelsmör.

Middag på grillen:  Detta har jag ägnat mig åt hela våren. Att grilla grönsaker, flera gånger i veckan. Det blir så gott. Jag penslar lite olivolja, strör på himalaya pink salt över och garnerar med färsk råsmarin, sen låter jag grillen sköta resten. Sparris, aubergine, zucchini, paprika, svamp, vårlök, gröna bönor och sötpotatis gör sig bra på grillen. Paprikahummus är ett gott tillbehör och ett nyttigare alternativ till klassisk bernaise.

Foto MARTIN LÖF, PRIVATA.